PRED JOGA PRAKSO

Idealno je, če se lahko stuširate pred pričetkom izvajanja joga prakse. Ne zgolj zato, da bo vaše fizično telo čisto, tekoča voda odplakne tudi energije, ki jih ne želite vzeti s seboj na vadbo ter vas notranje očisti.

Ne odišavite se z močnimi vonjavami, saj je to lahko zelo moteče za druge. Na ta način  bomo lažje ohranjali svežino prostora.

Za izvajanje joga prakse, priporočamo lahka in udobna oblačila, ki omogočajo nemoteno in prosto gibanje. Vse ki boste obiskovali program Aerial joge (joga v visečih vrečah), naprošamo, da vadite v majčki s kratkim rokavom, vaša oblačila naj nimajo zadrg, okrasnih kristalčkov ali grobih všitkov, saj z njimi lahko poškodujete  vrečo.

Na vadbo pridite vsaj 5 minut pred pričetkom, da se lahko v miru pripravite in umirite. Če prihajate na vadbo prvič, vas vabimo, da pridete vsaj 15 minut prej, da se na kratko spoznamo in da izpolnite vpisni list.

HRANA IN PIJAČA

Pred joga prakso pijte zadosti vode, da bo vaše telo ustrezno hidrirano.

Med prakso joge delamo zasuke, inverzne položaje (kjer je glava nižje od srca), predklone in zaklone. Če imate poln želodec, vam to lahko povzroči neprijetne občutke. Priporočljivo je, da vsaj dve uri pred vadbo joge ne jemo. Če želite ali morate jesti pred jogo, pojejte nekaj lahkega in v manjši količini, vsaj 2 uri prej.

Med samo joga prakso pitje vode in ostalih pijač odsvetujemo, saj tako lažje ohranjamo primerno toploto v telesu.

Priporočamo uporabo svoje joga blazine, saj to je tudi vaš osebni energijski prostor. Če nimate svoje blazine, si jo lahko izposodite v centu. S seboj lahko vzamete brisačo in lažje pokrivalo za končno sproščanje. Vse ostale jogijske pripomočke si lahko sposodite v našem studiu.

OB PRIHODU NA JOGA PRAKSO

V garderobi odložite vse, kar vas pri vadbi ovira (nakit, ura, žvečilni gumi…) tam tudi sezujete in pustite čevlje, v omarico pospravite vse vaše predmete, ki ne sodijo v joga prakso, v joga dvorano vstopamo bosi.

Mobilni telefoni naj bodo ugasnjeni. V koliko vam narava dela tega ne dopušča, vas naprošamo da telefon, nastavite na vibriranje in nas na to opozorite.

V prostor vstopajte v tišini, namestite joga blazino in vzemite pripomočke  ki jih potrebujete. Sedite v začetni položaj, zaprite oči in umirite svojo telo, ter ga pripravite na joga prakso.

Mir in tišina sta pomembna elementa vadbe joge, zato ju spoštujemo. Za klepet in druženje bo dovolj časa po vadbi joge

V kolikor zamudite vadbo, se v tišini priključite skupini šele po zaključenemu petju mantre OM. Na ta način ne bomo zmotili ostalih.

POŠKODBE IN OMEJITVE

Če vas učitelj še ne pozna oziroma ni seznanjen z vašim zdravstvenim stanjem, mu povejte za vašo poškodbo, bolezen, bolečine in podobne težave. Le na ta način si lahko zagotovite varno vadbo. Tudi če ste popolnoma zdravi, spoštujte svoje telo in nikoli ne prestopite praga bolečine. Učinkovita in intenzivna vadba je povsem nekaj drugega kot izvajanje asan preko svojih meja.

MED VADBO

Kadarkoli vam med vadbo postane prenaporno in neprijetno, takrat lahko zavzamete položaj otroka. V ta položaj se lahko vračate, tudi če ga učitelj ne napove.

Bodite pozorni na učiteljeva navodila, jim poizkusite slediti in se pri tem opazovati. Položaje izvajajte v meri katero vam dopušča vaše telo. Joga ni tekmovanje z drugimi, temveč tvoja osebna pot.

Če čutite, da položaja iz kakršnegakoli razloga (poškodba, bolečina …) ne morete narediti, obvestite učitelja in ta vam bo ponudil modifikacijo.

Če občutite nelagodje ali imate vprašanje glede pravilne postavitve položaja, pokličite učitelja. Prosimo vas, da se izogibate glasnemu govorjenju, saj s tem motite prakso ostalih vadečih.

Asana služi Vam in ne Vi asani. V jogi je potrebna zmernost.

ZAKLJUČEK JOGA PRAKSE

Po končani vadbi joge, v kateri ste delali na ravnotežju, moči, fleksibilnosti, se na koncu enostavno predajte. Predajte se Savasani.

Ker v Savasani ni bitk, ni boja. Odpočijte si. Dovolite svojemu umu, da si odpočije. Da se distancira od načrtovanja, sklepanja in hitenja v prihodnost. Prepustite se temu trenutku.

PO VADBI

Če ste si izposodili blazino, jo počistite. Naravno čistilo za joga blazino (voda + kis + eterična olja) in krpice so na voljo v omari. Pobrišite tla, če so mokra od potu, ter pospravite izposojene pripomočke.

Če se vam je med vadbo pojavilo kakršnokoli vprašanje ali občutek, vam je na koncu joga prakse na voljo učitelj za krajši pogovor.

Bodite dobro, dobimo se na joga blazini.

NAMASKAR