DRUGA POLOVICA VSEH AKTIVNIH – YANG VADB

Yin joga je globoka meditativna praksa joge, ki krepi vašo zavest.

Yin joga odgovarja na bolečine sodobne družbe: stres, nenehna aktivnost in naglica, zakrčenost/zategnjenost, pomanjkanje potrpežljivosti in predvsem izguba stika s sabo.

Yin Joga je lahko samostojna vadba proti stresu ali dopolnitev drugih stilov joge in vseh ostalih aktivnih športnih praks – je druga polovica našim bolj aktivnim – yang vadbam.

Zakaj bi jo morali poskusiti:
• v današnjem pretežno Yang času hitenja in delovanja predvsem navzven je še toliko bolj pomembno ohranjati stik s seboj,
• sprošča napetosti v telesu,
• iz stanja imeti popelje v stanje biti,
• odlično dopolnilo ostalim Yang naravnanim praksam joge oziroma dinamičnim oblikam vadb,
• predpriprava na daljše meditacije.

Kaj je Yin joga?

Yin joga prihaja iz kitajske tradicije Chi Kung, meditacijskih tehnik, borilnih veščin in študij iz narave z vidiki Hatha joge. Temelji na Taoističnem principu Yin&Yang, nasprotnih in dopolnilnih principov v naravi.

Yin joga je globoka meditativna praksa joge, ki krepi vašo zavest, vam omogoča, da občutite bolj subtilne energije in občutke in vas uči, da se globoko sprostite. Pripravlja um in telo za daljše meditacije in spodbuja vitalno energijo (Chi), ki teče skozi fascijo. Neguje, uravnoteža in zdravi vašo telesno, čustveno in duševno dobro počutje.

Kako je vadba sestavljena?

Yin joga je tiha in enostavna praksa, a to ne pomeni, da ni zahtevna.

Yin joga se osredotoča na ponovno pridobitev in širjenje prvotnega obsega gibanja vezivnih tkiv, kot so: fascija, vezi, kite in sklepi. Nadalje obnavlja naravno ukrivljenost hrbtenice in razširja splošno gibljivost telesa.
Za razliko od bolj dinamičnih stilov joge, cilj Yin joge ni krepitev mišic, temveč njihovo sproščanje. Pri tem se lahko ciljno usmerimo v globlje tkivo našega telesa – vezivno tkivo. Vezivno tkivo obdaja vsako našo mišico, vsak organ, vsako kost, živčevje in kostni mozeg. Ker je vezivno tkivo bolj togo, potrebuje drugačen pristop kot bolj elastična tkiva (mišice) naših teles. Vezivno tkivo je varno stimulirano, hidrirano in okrepljeno, kadar se uporablja neprekinjen pritisk v daljšem časovnem obdobju. Zato pri Yin jogi vzdržujete sedeč ali ležeč položaj vsaj 3 do 5 minut. Pri tem se trudite sprostiti mišice na področju kamor s položajem posegamo. Posledično se boste počutili lažje, bolj gibljive in občutili boste splošno dobro počutje.

Za koga je primerna?

Yin joga je primerna za kogarkoli, za tiste, ki ste aktivni ali neaktivni ali pa ste nekje vmes.

 

 

Urnik vadbe

TOR in ČET

20:30-22:00

 

Kako se pripravimo?

Navodila za joga vadbo

POGLEJ