Aerial hoop je velik (načeloma) kovinski obroč, ki je vpet v vrv, le-ta pa visi iz stropa. Aerial hoop so prvi uporabljali cirkuški umetniki za izvajanje najrazličnejših akrobacij. In čeprav se je z leti razvijal in spreminjal, je še dandanes temeljni del sodobne cirkuške predstave. V zadnjem času pe ja čedalje pogosteje našel mesto tudi v različnih studijih za celostno vadbo telesa.

Aerial hoop vadba zajema elemente plesa, joge, gimnastike, razvija moč in gibljivost ter zahteva svojevrstno disciplino. Vadeči na obroču izvaja razne figure, like, ali zadržuje položaje, ki izhajajo iz plesa, joge, gimnastike in jih ob glasebni spremljavi združuje v neko smiselno celoto.

V aerial hoop vadbi imajo večina položajev in trikov imena, na primer »morska deklica«. Položaja se vadeči najprej nauči na tleh in ga nato poskusi poustvariti še v obroču. Tako se na vadbi prepleta razlaga, učenje trikov na tleh ali v obroču in se gibe in položaje počasi gradi v povezano celoto, katero kasneje povežemo v neko smiselno zaporedje.  Naučeno zaporedje gibov povežemo z glasbo in ustvarimo krajšo plesno koreografijo. Znanje se gradi postopoma, po korakih. Vedno pa se začne pri varnosti in v skladu s počutjem vadečega.

Kako poteka vadba?

Vadba je primerna za popolne začetnike.

Z aerial hoop-om oz obročem lahko izvajate gibe ali položaje tako, da obroč miruje, niha ali se vrti okoli svoje osi. V obroču lahko sedite, stojite ali visite v najrazličnejših figurah. Lahko se ga oprimete z rokami, na višjem nivoju pa se vadeči oprime obroča tudi s pomočjo stegen in pasu in prosto visi z glavo navzdol. Na začetku bo obroč nežno nihal, z vašim napredkom pa boste lahko dodali tudi bolj dinamično vrtenje.

Prednosti Aerial Hoop vadba

Vadba z obročem ponuja izziv tako na fizičnem kot tudi na duševnem nivoju.

Z njo povečate moč in gibljivost, pozitivno vplivate na vašo samozaveset in povezanostjo s svojim telesom. Prav tako razvijate gibljivost in prožnost v sklepih, koordinacijo in občutek za ravnotežje. Blagodejno vpliva tudi na duha, saj izboljšuje zavedanje lastnega telesa in zmožnost koncentracije ter pomnjenja. Ni enostavno viseti z glavo navzdol ali se prepustiti vrtenju in telo zadržati v določenem položaju.
Za koga je primerna aerial vadba?

Aerial hoop vadba je primerna za vse, ki si želite novih izzivov.

Z učenjem tehnike rokovanja z obročem začnemo pri osnovah. Učimo se pravilnega rokovanja z obročem in spoznavamo lastne omejitve ali strahove, povezane z višno. Ogrevanje se ponavadi prične na tleh, kjer se izvede raztezne vaje brez rekvizita. Nadaljujemo z vajami za moč, nato se s  pomočjo obroča posvetimo učenju določenih položajev. Začetniki se najprej naučijo pravilno sedeti v obroču ter kako nanj splezati in iz njega seveda tudi varno sestopiti.

OPOZORILO!
Aerial vadba ima veliko pozitivnih učinkov, vendar pa morajo pri vadbi inverzij (pozicij, obrnjenih na glavo) biti pozorne osebe z določenimi zdravstvenimi težavami.

Inverzije se odsvetujejo osebam, ki imajo močne glavobole, srčno popuščanje, visok ali nizek krvni pritisk, zgodovino srčne kapi, epilepsijo, težave z očmi ali težave s srednjim ušesom. Takšne osebe se morajo pred vadbo posvetovati z inštruktorjem in po potrebi povprašati tudi osebnega zdravnika o primernosti vadbe.

Urnik vadbe

PETEK

20:00-21:15

Navodila za aerial vadbo

  • Na prvo uro Aerial vadbe, je potrebno priti 15 min prej, da izpolnite vpisni list in zdravstveni vprašalnik.
  • Priporočamo, da ne jeste vsaj 3 ure pred vadbo in zmanjšate vnos kofeina v telo. Po vadbi je izjemno pomembna hidracija, zato ne pozabite na pijačo (voda)!
  • Zaradi preprečitve telesnih poškodb ter poškodb na blagu pred uporabo pripomočka odstranimo nakit ter lasne sponke. Med vadbo zaradi higjenskih razmer, nosimo majice s kratkim ali dolgim rokavom. Majice z naramnicami ne pridejo v upoštev, saj pri nekaterih položajih postavimo hamako tik pod pazduho. Med uporabo ne uporabljamo oblačil z zadrgami, kovinskimi deli ali drugimi dodatki, ki bi utegnili poškodovati blago.