AERIAL VADBA V VREČAH

Viseča vreča oz. aerial hammock je poleg obroča (aerial hoop) eden od rekvizitov, ki nam omogoča vadbo »v zraku«. Da si boste lažje predstavljali vadbo, zaprite oči in se spomnite na gugalnico. Koliko izmed nas je v gugalnice ne le sedelo, spomnite se kako smo na njej ležali s trebuhom navzdol ali celo stali. Tak grob opis bi ustrezal uvodni vadbi  v viseči vreči. Vadba resnično spominjajo na nežno zibanje v gugalnici kjer se vadeči poigrava s telesom in položaji.

Ta inovativna oblika vadbe je v zadnjem času našla svoj prostor v marsikaterem studiu. Aerial vadba v visečih vrečah ponuja sproščujočo in zabavno vadbo. Med vadbo bodo aktivirane vse mišice vašega telesa in čutili boste kako ste z vsakim treningom bolj gibljivi in močni. Vadba je za mnoge privlačna, saj združuje ples, gimnastiko, jogo in razvija moč in gibljivost ter zahteva koncentracijo in disciplino.

Kaj je aerial hammock oz. viseča vreča?

To je vrsta tkanine, ki visi vpeta v strop in spominja na visečo vrečo.

V »vreči« vadeči sedi, stoji ali leži in izvaja različne vaje, trike, položaje. Visečo vrečo lahko popolnoma raztegne, da vadečega celega zaobjame ali pa jo stisne skupaj, da spominja na ozek trak oziroma kot smo zgoraj že omenili, na gugalnico.

Kako poteka vadba?

Ogrevanje se ponavadi prične na tleh, kjer izvedemo osnovne raztezne vaje brez rekvizita. Nato stojimo pred, za ali ob vreči in z njeno pomočjo dodatno raztegnemo mišice nog ali trupa. Začetniki se nato učijo, kako se povzpeti v vrečo na primer tako, da izvedejo preval čez vrečo.

Z znanjem se napredek vadečega kaže v povezavnju naučenega v daljša in zahtevnejša zaporedja. Za to pa je potreben dober spomin, da si zapomnimo zaporedje ter pravilne (in varne) prijeme vreče ter različne načine ovijanja telesa okoli vreče (npr z eno nogo se oijemo okoli vreče, medtem ko drugo iztegnemo pred ali za sabo). Položaje se lahko izvaja medtem, ko vreča miruje, niha ali se vrti. Od tu se dodajajo določeni gibi ali liki v sedečem, stoječem ali ležečem položaju. Lahko pa nas hammock podpira pod lopaticami in nam noge prosto visijo ali pa nas podpira pod pasom, ko z glavo visimo navzdol, noge pa razširimo v elegantno špago in se prepustimo nežnemu vrtenju.

Visečo vrečo lahko popolnoma razgrnete in nekatere raztezne vaje izvedemo tudi na ta način, da nas tkanina popolnoma zaobjame. Ta način rokovanja se najpogosteje oziroma ga vadeči najraje uporabljajo na koncu ure, ko se uležejo v razgrenjneo vrečo in se prepustijo nežnemu zibanju.

Za koga je primerna aerial vadba?

Vse vadbe v zraku so namenjene zdravi populaciji.

Začetna stopnja se torej izvaja na višini, kjer se začetnik dobro počuti in je ena noga vedno v stiku s podlago. S pridnim delom tudi naše znanje napreduje in sledijo vaje, kjer previdno zapustimo tla in preidemo tudi v viseče položaje z glavo navzdol, se zavijamo vedno više proti stropu in nato nadzorovano odvijamo (učinek prostega pada). Vadeči se tako lahko preizkusijo v različnih trikih in položajih, ki zahtevajo malo več poguma in seveda moči.

OPOZORILO!
Aerial vadba ima veliko pozitivnih učinkov, vendar pa morajo pri vadbi inverzij (pozicij, obrnjenih na glavo) biti pozorne osebe z določenimi zdravstvenimi težavami.

Inverzije se odsvetujejo osebam, ki imajo močne glavobole, srčno popuščanje, visok ali nizek krvni pritisk, zgodovino srčne kapi, epilepsijo, težave z očmi ali težave s srednjim ušesom. Takšne osebe se morajo pred vadbo posvetovati z inštruktorjem in po potrebi povprašati tudi osebnega zdravnika o primernosti vadbe.

Urnik vadbe

TOR in ČET

17:45-19:00

Navodila za aerial vadbo

  • Na prvo uro Aerial vadbe, je potrebno priti 15 min prej, da izpolnite vpisni list in zdravstveni vprašalnik.
  • Priporočamo, da ne jeste vsaj 3 ure pred vadbo in zmanjšate vnos kofeina v telo. Po vadbi je izjemno pomembna hidracija, zato ne pozabite na pijačo (voda)!
  • Zaradi preprečitve telesnih poškodb ter poškodb na blagu pred uporabo pripomočka odstranimo nakit ter lasne sponke. Med vadbo zaradi higjenskih razmer, nosimo majice s kratkim ali dolgim rokavom. Majice z naramnicami ne pridejo v upoštev, saj pri nekaterih položajih postavimo hamako tik pod pazduho. Med uporabo ne uporabljamo oblačil z zadrgami, kovinskimi deli ali drugimi dodatki, ki bi utegnili poškodovati blago.