ABC JOGA ZA OTROKE®

joga za otroke od 2 do 13 let

Jogijske vaje delujejo na ves organizem in so primerne za vse starosti otrok. Ustrezajo različnim gibalnim sposobnostim, povečujejo moč in gibljivost ter izboljšajo koordinacijo in držo. Prav tako povečajo zmožnost osredotočenja. Učijo otroke pravilnega, zavednega dihanja in samospoštovanja.

Gibanje je za otroka naravna in življenjska potreba. Današnji način življenja žal marsikateremu otroku onemogoča, da bi se v zadostni meri razgibal na naraven in zdrav način.

Med samo vadbo poudarjamo zdravi slog življenja. Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak otrok dnevno bil 120 minut aktiven in praksa joge lahko k temu še dodatno pripomore.

ABC JOGA ZA OTROKE®  je nova metoda poučevanja joge za otroke. Preko igric, pravljic, umetnosti,  glasbe in petja, želimo “nahraniti” otroke in jih hkrati ljubeče pospremiti na poti telesne in duševne rasti, jih voditi do samoodkritja.

Gre za metodo, ki smo jo razvijali in eksperimentirali več kot 15 let in sedaj je pravi čas, da jo podelimo med vas. 

Razlikuje se od drugih metod in šol. Uporabljamo pristop, podprt z znanstvenimi študijami različnih tehnik gibanja. Naši malčki in otroci   pristopijo k tej tisočletni disciplini na zdrav, varen in igriv način.

Igra je jezik, ki ga ABC JOGA® uporablja, da lahko govori otrokom.  Otroci se zares naučijo, če je poučevanje prikrito kot fantazija in igra.

Zakaj izbrati jogo za otroke

Joga ni tekmovalna. Je ena izmed redkih aktivnosti, kjer otrok ne tekmuje z drugimi.

 

V vsakdanjem življenju otroci tekmujejo v vsem. Kdo je najpametnejši? Kdo je najlepši? Kdo je najbolj popularen? itd.
Ko otroci pričnejo z opuščanjem tekmovalnosti, tudi manj sodijo druge in sebe. Sprejetje je velik del joge. In ko nimajo več potrebe, da bi se nenehno primerjali, lažje sprejemajo sebe, različne življenjske situacije in različne ljudi.

ASANE

Jogijski položaji so prilagojeni in namenjeni otrokom, razlikujejo se od položajev za odrasle. Asane se otroku predstavijo na igriv način, smešna imena pa pomagajo spodbuditi njihovo domišljijo in ustvarjalnost.

DIHANJE

Dihanje je za otroke zelo pomembno in naša metoda vključuje njegovo učenje s preprostimi vajami. Tako se otroci zavestno naučijo pomembnosti pravilnega dihanja.

MEDITACIJA IN SPROSTITEV

Pot joge za otroke ni le skupek bolj ali manj težkih gibalnih vaj, njen cilj je izboljšati znanje o sebi, delamo na koncentraciji in ponotranjenjem. Meditacija, četudi je za otroke omejena na le nekaj minut, je namenjena favoriziranju teh dveh procesov. Na praktičnem nivoju vse to pomeni večje poslušanje telesa, zmanjšanje stresa in tesnobe, boljšo koncentracijo in osredotočenost na reševanje problemov, zmanjšanje agresije in izboljšanje socializacije. Iz tega razloga joga postane psihofizična pot, ki otrokom pomaga pri njihovi rasti.

UMETNOST IN GLASBA

Domišljija in ustvarjalnost sta v središču otrokovega psihičnega razvoja: z umetnostjo, glasbo in drugimi aktivnostmi spodbujamo otrokovo inteligenco do lepote in sposobnosti izražanja čustev.

CELOVITA VIZIJA OTROKA

Dejavnosti naše metode so usmerjene v to, da otroku povrnejo identiteto, v kateri telesne, psihične in čustvene komponente tvorijo celoto. Osebnosti ni mogoče razdrobiti na več ločenih področij, lahko pa vse združimo in tvorimo eno celoto. Otroka radi vidimo kot večplastni diamant: diamant lahko le zasveti, vsak obraz pa ima svoj sijaj.

ABC Joga programi

za starše in otroke vseh starosti

ABC JOGA

ZA STARŠE IN OTROKE OD 2 DO 3 LET

Na vadbi vadita skupaj starš in otrok. Običajna starost, pri kateri lahko otroci začnejo vaditi jogo, je dve leti, lahko pa tudi več. Vadba je tudi bolj dinamična, položaji se menjajo hitreje in so preprostejši. S časoma se tudi malčki naučijo natančnejšega izvajanja položajev. Na uricah izvajamo osnovne položaje, ki pa jih otrokom ni treba izvesti v celoti, dosti pojemo, plešemo, predvsem pa se imamo lepo. Enkratna priložnost za vse starše kateri želijo preživeti kvaliteten prosti čas s svojim malčkom.

ABC JOGA

ZA OTROKE OD 4 DO 6 LET

Program je namenjen vrtčevskim otrokom, delajo samostojno brez spremstva staršev. Na uri izbiramo nezapletene asane – telesne položaje, ki so prilagojene starosti in sposobnosti otrok. Skozi vadbo vsaka asana se spremeni v pravljični lik, ki ga vpletemo v zgodbo.

Jogijske vaje delujejo na ves organizem, povečujejo moč in gibkost ter izboljšajo koordinacijo in držo. Predvsem pa je pomembno, da je joga nežna ne tekmovalna oblika vadbe v kateri otroci uživajo.

ABC JOGA

ZA ŠOLARJE OD 7 DO 13 LET

Naši šolarji so danes pod velikim stresom. Dolgo časa preživijo v šoli, v popoldanskem času delajo domače naloge, v prostem času pa gledajo televizijo ali sedijo pred računalnikom. Vsi ti in še drugi pritiski se seštevajo.

Glavni namen joge za šolarje je ohranjati elastično telo, krepiti moč, popravljati slabo telesno držo, izboljševati koordinacijo in se vedno bolj zavedati svojega telesa in gibov v prostoru. Obenem otroci pri jogi povezujejo dihanje in telo ter se začenjajo zavedati samega sebe, tako tudi najdejo svoj notranji mir. Je odličen način za sprostitev in fizično aktivnost po dolgih urah sedenja v šoli in učenja, ki zaposli predvsem otroški um.

ACRO CIRKUS

ACRO JOGA ZA STARŠE IN OTROKE OD 7 DO 13 LET

Acro cirkus je moj avtorski program, kjer sodelujeta starš in otrok. Odrasla oseba (starš) leži na tleh in dviguje svojega otroka na svojih rokah ali nogah. Temelj prakse je zaupanje, ki ga potrebujemo, da se počutimo varni. Občutek varnosti se gradi počasi, skozi preizkušnje, igro in raziskovanje. Uči nas kako se sprostiti, prisluhniti našemu telesu, kako voditi, kako biti voden, kako biti prisoten in slišati drugega.

Ura acro cirkusa je zasnovana tako, da staršem in njihovim otrokom omogoča postopno nadgrajevanje položajev, katere se kasneje poveže med sabo v kratko koreografijo. Na vadbi skozi različne vaje krepimo moč telesa, njegovo gibljivost, funkcionalnost, zaupanje, kreativnost in zavedanje v tem trenutku.

V skupini so lahko otroci različnih starosti in zmožnosti. Cilj vadbe nista popolnost izvedbe in videz, temveč veselje do vadbe. Vsak otrok je lahko uspešen, ker lahko asane ves čas izboljšuje. Starši poglobijo vez s svojim otrokom ga začutijo in obratno.

Želiš postati učitelj joge za otroke po metodi ABC JOGA®?

Zaupajte tistim, ki to počnejo že leta.