VADBA V VISEČIH VREČAH (hammock) IN NA OBROČU (hoop)

Aerial hoop je velik (načeloma) kovinski obroč, ki je vpet v vrv, le-ta pa visi iz stropa. Viseča vreča oz. aerial hammock je vrsta tkanine, ki visi vpeta v strop in spominja na visečo vrečo. Da si boste lažje predstavljali vadbo, zaprite oči in se spomnite na gugalnico. Koliko izmed nas je v gugalnice ne le sedelo, spomnite se kako smo na njej ležali s trebuhom navzdol ali celo stali. Tak grob opis bi ustrezal uvodni vadbi v viseči vreči. Vadba resnično spominjajo na nežno zibanje v gugalnici kjer se vadeči poigrava s telesom in položaji.

AERIAL HOOP

Vadba z obročem ponuja izziv tako na fizičnem kot tudi na duševnem nivoju.

Aerial hoop vadba zajema elemente plesa, joge, gimnastike, razvija moč in gibljivost ter zahteva svojevrstno disciplino. Vadeči na obroču izvaja razne figure, like, ali zadržuje položaje, ki izhajajo iz plesa, joge, gimnastike in jih ob glasebni spremljavi združuje v neko smiselno celoto.

Z aerial hoop-om oz obročem lahko izvajate gibe ali položaje tako, da obroč miruje, niha ali se vrti okoli svoje osi. V obroču lahko sedite, stojite ali visite v najrazličnejših figurah. Lahko se ga oprimete z rokami, na višjem nivoju pa se vadeči oprime obroča tudi s pomočjo stegen in pasu in prosto visi z glavo navzdol. Na začetku bo obroč nežno nihal, z vašim napredkom pa boste lahko dodali tudi bolj dinamično vrtenje.

AERIAL VADBA V VREČAH

Aerial vadba v visečih vrečah ponuja sproščujočo in zabavno vadbo.

Med vadbo bodo aktivirane vse mišice vašega telesa in čutili boste kako ste z vsakim treningom bolj gibljivi in močni. Vadba je za mnoge privlačna, saj združuje ples, gimnastiko, jogo in razvija moč in gibljivost ter zahteva koncentracijo in disciplino.

Začetna stopnja se torej izvaja na višini, kjer se začetnik dobro počuti in je ena noga vedno v stiku s podlago. S pridnim delom tudi naše znanje napreduje in sledijo vaje, kjer previdno zapustimo tla in preidemo tudi v viseče položaje z glavo navzdol, se zavijamo vedno više proti stropu in nato nadzorovano odvijamo (učinek prostega pada).

Za koga je primerna aerial vadba?

Vse vadbe v zraku so namenjene zdravi populaciji.

Primerna je predvsem za vadeče, ki so že obiskovali jogo, oz. so telesno bolje pripravljeni. Seveda je pomembno tudi, da se otresemo vseh strahov, saj je telo tako dostopnejše za spoznavanje novih gibov, katerih ni vajeno oz. jih ne izvajamo pogosto.

Prednosti in učinki aerial vadbe?

Vadba aerial joge blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje, izboljšata se pretok in raven energije v telesu. Posledice stresa in utrujenosti se močno zmanjšajo, bolje spimo in si tudi hitreje odpočijemo. Izboljšajo se miselne sposobnosti, postajamo vse bolj pozitivno naravnani in umirjeni. Poleg vsega tega pa prav tako vpliva predvsem na gibljivost, pri čemer se v nekaterih položajih boki še dodatno odprejo, saj se sprostijo kite in lepo raztegnejo mišice. Ker smo veliko časa v položaju z glavo navzdol, se pospeši prekrvitev telesa, s čimer še dodatno očistimo telo strupov, ki zastajajo v telesu. Mišice se okrepijo, sklepi in hrbtenica postanejo močnejši in gibljivejši, izboljšata se koordinacija in ravnotežje, telo postane bolj skladno in gibljivo. Izboljša se prekrvitev, dihanje postaja pravilnejše in poglobljeno, okrepi se tudi imunski sistem in pospeši obnavljanje celic.
Pričakujemo te, da skupaj poletimo.

OPOZORILO!
Aerial vadba ima veliko pozitivnih učinkov, vendar pa morajo pri vadbi inverzij (pozicij, obrnjenih na glavo) biti pozorne osebe z določenimi zdravstvenimi težavami.

Inverzije se odsvetujejo osebam, ki imajo močne glavobole, srčno popuščanje, visok ali nizek krvni pritisk, zgodovino srčne kapi, epilepsijo, težave z očmi ali težave s srednjim ušesom. Takšne osebe se morajo pred vadbo posvetovati z inštruktorjem in po potrebi povprašati tudi osebnega zdravnika o primernosti vadbe.

Urnik vadbe

PON in SRE

20:30-21:45

Navodila za aerial vadbo

  • Na prvo uro Aerial vadbe, je potrebno priti 15 min prej, da izpolnite vpisni list in zdravstveni vprašalnik.
  • Priporočamo, da ne jeste vsaj 3 ure pred vadbo in zmanjšate vnos kofeina v telo. Po vadbi je izjemno pomembna hidracija, zato ne pozabite na pijačo (voda)!
  • Zaradi preprečitve telesnih poškodb ter poškodb na blagu pred uporabo pripomočka odstranimo nakit ter lasne sponke. Med vadbo zaradi higjenskih razmer, nosimo majice s kratkim ali dolgim rokavom. Majice z naramnicami ne pridejo v upoštev, saj pri nekaterih položajih postavimo hamako tik pod pazduho. Med uporabo ne uporabljamo oblačil z zadrgami, kovinskimi deli ali drugimi dodatki, ki bi utegnili poškodovati blago.