Najbrž nas je veliko takih, ki se našega otroštva na igralih spominjamo z visenjem na glavo navzdol in neskončnega vrtenja na vrtiljaku. Tekmovali smo, kdo se bo hitreje in močneje vrtel in pri tem pustili naši domišljiji prosto pot. In najbrž nas je veliko, ki so nam taki spomini dragi in prijetni. Podobna doživetja ponujamo otrokom na Aerial hoop vadbi.

Obroč visi vpet na vrv, ki je pritrjena v strop. Višino na kateri se bo otrok učil rokovanja in pristopa k obroču, prilagodimo vsakemu posamezniku. Od začetka se posamezne elemente učijo pri tleh, nato pa se vadbena višina postopoma zvišuje. Za varnost je dodatno poskrbljeno z blazinami pod obroči ter manjšim številom vadečih v skupini. Tako se lahko učitelj vsakemu vadečemu posveti in hkrati ohrani nadzor nad ostalimi člani skupine..

Kako poteka vadba?
Vadba se prične s splošnim ogrevanjem, katerega popestrimo z lažjimi plesnimi koraki, nadaljuje se z bolj specifičnim ogrevanjem posameznih delov telesa, ki bodo dodatno obremenjeni med vadbo. Hkrati se izvaja naloge za razvoj gibljivosti in moči rok in trupa. Ob tem se vadeči še učijo rokovanja z obročem, kako se pravilno stopi na obroč in kako se iz obroča pravilno in varno sestopi. V glavnem delu pričnemo z učenjem trikov, izvajanjem določenih položajev, kasneje pa naučene gibe povežemo med seboj. Vadeči se učijo sedeti, stati in viseti z obroča in izvajati naloge, ko obroč miruje, niha ali se celo vrti.
Prednosti Aerial Hoop vadbe

Vadba z obročem ponuja izziv tako na fizičnem kot tudi na duševnem nivoju.

Vadba vsestransko vpliva na razvoj tako telesa kot duha, saj se prepletajo elementi gimnastike in plesa, razvija se moč mišic rok in trupa ter gibljivost. Otroci se na vadbi naučijo zaupati svojemu telesu in verovati vase, s pomnjenjem različnih prijemov obroča in trikov urijo spomin in koncentracijo. Vadba od njih zahteva nekaj napora in koncentracije, hkrati pa izvajanje gibov na obroču ob glasbeni spremljavi deluje tudi sproščujoče. Na vadbi se večkrat znajdejo z glavo navzdol, kar dodatno pripomore, da se otroci naučijo zavedati in zaznavati svoje telo v prostoru in je odličen poligon za razvijanje prostorske orientacije.
Za koga je primerna aerial vadba?

Aerial hoop vadba je primerna za vse starosti.

Učenje poteka postopoma in prilagojeno predznanju in sposobnostim otroka. Naučene gibe, položaje in zaporedja združimo v krajše koreografije podprte z moderno glasbo. Otroci na vadbi neizmerno uživajo, saj vadba ni tekmovalna in dopušča prostor za izražanje samega sebe in kreativnosti posameznika.

OPOZORILO!
Aerial vadba ima veliko pozitivnih učinkov, vendar pa morajo pri vadbi inverzij (pozicij, obrnjenih na glavo) biti pozorne osebe z določenimi zdravstvenimi težavami.

Inverzije se odsvetujejo osebam, ki imajo močne glavobole, srčno popuščanje, visok ali nizek krvni pritisk, zgodovino srčne kapi, epilepsijo, težave z očmi ali težave s srednjim ušesom. Takšne osebe se morajo pred vadbo posvetovati z inštruktorjem in po potrebi povprašati tudi osebnega zdravnika o primernosti vadbe.

Urnik vadbe

PETEK

17:00-18:15

Navodila za aerial vadbo

  • Na prvo uro Aerial vadbe, je potrebno priti 15 min prej, da izpolnite vpisni list in zdravstveni vprašalnik.
  • Priporočamo, da ne jeste vsaj 3 ure pred vadbo in zmanjšate vnos kofeina v telo. Po vadbi je izjemno pomembna hidracija, zato ne pozabite na pijačo (voda)!
  • Zaradi preprečitve telesnih poškodb ter poškodb na blagu pred uporabo pripomočka odstranimo nakit ter lasne sponke. Med vadbo zaradi higjenskih razmer, nosimo majice s kratkim ali dolgim rokavom. Majice z naramnicami ne pridejo v upoštev, saj pri nekaterih položajih postavimo hamako tik pod pazduho. Med uporabo ne uporabljamo oblačil z zadrgami, kovinskimi deli ali drugimi dodatki, ki bi utegnili poškodovati blago.