Ashtanga joga je bolj zahtevna dinamična oblika joga prakse.

Jogijski položaji (asana), si vedno sledijo v naprej določenem zaporedju.  Velik poudarek je na pravilnem dihu in osredotočenosti pogleda.  Vse to nam omogoča, da potujemo globlje, pozornost postopoma odvrnemo od samega zaporedja in tako se praksa prelevi v izrazito meditativno izkušnjo, izkušnjo čutenja in opazovanja lastnega napredka.

 

Lastnosti vadbe?

Med izvajanjem asan je ključno  dihanje

Pri ashtanga jogi se uporablja tako imenovan ujjai dih (v prevodu zmagoviti dih), ki je ena od osnovnih jogijskih tehnik in prinaša močno osredotočenost, umsko osredotočenost in močno notranjo toploto, ki s potenjem iz telesa izloči strupene ter odvečne snovi in omogoča, da je raztezanje telesa lažje.

Kako je vadba sestavljena?

Sestavlja  jo več progresivnih serij.

Zahtevne asane so povezane v tekočo celoto brez ustavljanja ali počitka in so razvrščene v primarno, nadaljevalno in napredno serijo, ki se jih učimo počasi in postopoma.

Primarna serija razvija moč in prilagodljivost, čisti telo in uravnava delovanje vitalnih organov.

Nadaljevalna serija krepi in pomaga uravnavati delovanje živčnega sistema, sodeluje pri pretoku energije ter vpliva na našo zavest in čustva.

Napredne serije pa so štiri in vsebujejo zelo zahtevne asane, ki prinašajo globlja zavedanja. Kljub velikemu trudu lahko za učenje ene serije porabite tudi več let, ključ do uspeha pa je kot vedno vztrajnost.

Prednosti vadbe?

Prednost prakse ashtang joge je, da gre za izrazito individualno potovanje skozi proces joge.

Položaje prilagodimo telesu posameznika, najprej se osredotočimo na močne temelje in gradimo lastno prakso korak za korakom. Naučeno zaporedje, lahko izvajamo tudi doma, v svojem ritmu. Na ta način poglobimo prakso in spoznavamo njeno širino, skozi čas in prostor.

 

“99% practice and 1% theory.”

K.Pattabhi Jois

 

Urnik vadbe

TOREK

19:30-20:30

ČETRTEK

19:30-20:30

 

Kako se pripravimo?

Navodila za joga vadbo

POGLEJ