YIN JOGA in GONG KOPEL

YIN JOGA: DRUGA POLOVICA VSEH AKTIVNIH – YANG VADB.
Yin joga je globoka meditativna praksa joge, ki krepi vašo zavest.
Yin Joga je lahko samostojna vadba proti stresu ali dopolnitev drugih stilov joge in vseh ostalih aktivnih športnih praks – je druga polovica našim bolj aktivnim – yang vadbam.
PREDSTAVITEV V ČASU TEDNA ODPRTIH VRAT
o PETEK 08.09.2023 OB 18.30

Vadbo lahko obiskujete tudi samo enkrat tedensko.
Yin joga prihaja iz kitajske tradicije Chi Kung, meditacijskih tehnik, borilnih veščin in študij iz narave z vidiki Hatha joge. Temelji na Taoističnem principu Yin&Yang, nasprotnih in dopolnilnih principov v naravi.
Yin joga je globoka meditativna praksa joge, ki krepi vašo zavest, vam omogoča, da občutite bolj subtilne energije in občutke in vas uči, da se globoko sprostite. Pripravlja um in telo za daljše meditacije in spodbuja vitalno energijo (Chi), ki teče skozi fascijo. Neguje, uravnoteža in zdravi vašo telesno, čustveno in duševno dobro počutje.
Yin joga se osredotoča na ponovno pridobitev in širjenje prvotnega obsega gibanja vezivnih tkiv, kot so: fascija, vezi, kite in sklepi. Nadalje obnavlja naravno ukrivljenost hrbtenice in razširja splošno gibljivost telesa.
Za razliko od bolj dinamičnih stilov joge, cilj Yin joge ni krepitev mišic, temveč njihovo sproščanje. Pri tem se lahko ciljno usmerimo v globlje tkivo našega telesa – vezivno tkivo. Vezivno tkivo obdaja vsako našo mišico, vsak organ, vsako kost, živčevje in kostni mozeg. Ker je vezivno tkivo bolj togo, potrebuje drugačen pristop kot bolj elastična tkiva (mišice) naših teles. Vezivno tkivo je varno stimulirano, hidrirano in okrepljeno, kadar se uporablja neprekinjen pritisk v daljšem časovnem obdobju. Zato pri Yin jogi vzdržujete sedeč ali ležeč položaj vsaj 3 do 5 minut. Pri tem se trudite sprostiti mišice na področju kamor s položajem posegamo. Posledično se boste počutili lažje, bolj gibljive in občutili boste splošno dobro počutje.
Yin joga je tiha in enostavna praksa, a to ne pomeni, da ni zahtevna. Za prakso potrebujete udobna, topla oblačila in po potrebi nogavice.
Pri Yin jogi se osredotočimo na vezivno tkivo. Čeprav je pomembno, da vzdržujemo naše telo močno, ni mišična moč tista, ki nam daje občutek lahkotnosti v telesu. Zato je potrebna prožnost sklepov. Kljub mišično močnemu telesu se ljudje z leti pogosto srečujejo z bolečinami v kolenih, gležnjih, hrbtu. Yin položaji nežno raztegnejo in obnovijo vezivno tkivo okrog sklepov.
Vsa tkiva v telesu morajo biti izpostavljena stresu, da ostanejo zdrava. Če ne krepimo srca degenerira, če ne krepimo mišic atrofirajo, če ne upogibamo sklepov postanejo togi in boleči. Dolgoročni cilji Yin joge so močni in prožni sklepi.
Moja izkušnja je, da je Yin joga transformacijska praksa.
Zakaj bi jo morali poskusiti:
• v današnjem pretežno Yang času hitenja in delovanja predvsem navzven je še toliko bolj pomembno ohranjati stik s seboj,
• sprošča napetosti v telesu,
• iz stanja imeti popelje v stanje biti,
• odlično dopolnilo ostalim Yang naravnanim praksam joge oziroma dinamičnim oblikam vadb,
• predpriprava na daljše meditacije.
Yin joga je primerna za kogarkoli, za tiste, ki ste aktivni ali neaktivni ali pa ste nekje vmes.
Delamo v skupinah od 8 do 12 vadečih, zato je za prvi obisk potrebna predhodna prijava

SRČNO VABLJENI